Trauma zuba

Trauma zuba
10/04/2016 | Novosti | Nema komentara

Trauma zuba

Povrede zuba su veoma česte u dečjem uzrastu, a najteži oblik predstavlja traumatsko izbijanje zuba. Ukoliko je u pitanju stalni zub, to u velikom procentu znači potpuni gubitak tog zuba.

Međutim, mali procenat roditelja zna da je moguće sačuvati taj zub ukoliko se pravilno postupi nakon traume.

Izbijanje zuba obično izaziva nagla i neočekivana povreda koja uključuje krvarenje u području lica i usta. Takav izgled deteta često zaokupi roditelje toliko da ne pogledaju povrede u ustima pre dolaska u stomatološku ordinaciju.

Često se dešava da izbijeni zub ostane na mestu nezgode, pa se po njega mora naknadno vratiti. To produžuje vreme koje zub provede van usta i smanjuje uspeh terapije.

Kada se dogodi izbijanje zuba najvažnije je brzo delovanje. Optimalno vreme za uspešnu replantaciju je oko 30 minuta od izbijanja zuba, tako da bi u tom roku trebalo stići do stomatološke ordinacije.

Kako postupati u slučaju izbijanja zuba?

  1. Pronaći izbijeni zub
  2. Uhvatiti zub za krunicu-nikako ne za koren!
  3. Ako zub nije čist, lagano ga isprati pod tekućom vodom ( ne duže od 10 sekundi )- nemojte čistiti prstima ili četkicom, sušiti, strugati, brisati!
  4. Staviti ga u sredstvo za transport: fiziološki rastvor (blago slana voda), mleko ili eventualno pod jezik!

Zub ne sme da se prenosi u običnoj vodi, rastvorima antibiotika, alkohola, suvoj maramici, papiru, gazi, krpi i sl.

  1. Ako to nije moguće, poželjno je da  dete stavi zub u usta, tj. ispod jezika ili u obraz.
  2. U što kraćem roku stići u stomatološku ordinaciju.

U stomatološkoj ordinaciji stomatolog će izvršiti replantaciju, odnosno vraćanje zuba na njegovo mesto, u zubnu čašicu. Zub se polako vraća u zubnu čašicu, dok se ne izjednači u ravni sa susednim zubima. Vraćeni zub je potrebno fiksirati kako bi se osiguralo učvršćivanje zuba u kosti. To se postiže tako što se zub povezuje sa ostalim zubima žičano-kompozitnim splintom sledećih sedam do deset dana.

Uspeh replantacije zavisi od toga u kakvom je stanju zub i koliko je vremena proveo van kosti. Ukoliko je u pitanju mlečni zub replantacija je kontraindikovana.

Ukoliko se dete bavi nekim sportom u kom su česte ovakve povrede savetuje se izrada štitnika za zube.