RTG u stomatologiji

RTG u stomatologiji
03/10/2016 | Novosti | Nema komentara

RTG u stomatologiji

U savremenoj stomatologiji rendgensko snimanje zuba je često neophodno kako prilikom postavljanja dijagnoza oralnih bolesti, poput zubnog karijesa, parodontalnih bolesti i drugih patoloških promena usne šupljine, tako i prilikom planiranja oralno-hirurških, protetskih, ortodontskih i drugih stomatoloških zahvata.

 

ORTOPANTOMOGRAM-OPT snimak

 

Predstavlja jedan od najvažnijih stomatoloških snimaka koji pruža uvid u kompletnu oralnu regiju. U suštini bi ovakav snimak bio potreban već kod prve posete stomatologu. Uz detaljan pregled ovaj snimak pomoći će doktoru da stekne bolji uvid u kompletno stanje vaših usta, i omogućiti mu da napravi bolji plan terapije.

Ortopan je snimak na kome su vidljive gornja i donja vilica sa svim zubima, zglobovi vilice, maksilarni sinusi. Osim zuba koji su vidljivi u ustima na ovom snimku možemo videti i zube koji nisu iznikli- vidi se njihov približni položaj a nekada je moguće uočiti i da li su ti zubi zdravi ili ne.

Uz pomoć ovog snimka mogu se dijagnostikovati: ciste, periapikalne promene, količine parodontopatijom izgubljene kosti, veći kvarovi zuba, neizrasli umnjaci, prelomi kosti i zuba itd.

Pošto se sve vidi na njemu, manje je precizan, zato kod problematičnijih delova treba napraviti i manji ciljani snimak određenog zuba.

Neizostavni je snimak pre većih zahvata, kod nadoknade zuba i ortodontskih tretmana.

Na OPT snimku se može videti da li su umnjaci uopšte formirani, koji je njihov položaj kao i da li je neophodan hirurški tretman.

Pri planiranju implantata stomatolog će želeti da ima uvid u stanje kosti, da li u toj kosti ima dovoljno mesta za ugradnju implantata i da li je kost dovoljno dobrog kvaliteta. Iako danas postoji sistem za 3D snimanje zuba koji pruža daleko preciznije podatke, a time smanjuje mogućnost greške i odbacivanja implantata, OPT snimak se i dalje koristi kao orijentacioni snimak.

 

ORTHOCEPHALOGRAM- TELERENDGEN (TR snimak)

 

Teleradiogram ili telerendgen zuba je bočni ili profilni snimak zuba.

Ovakav snimak je potreban pre ortodontskih tretmana gde možemo videti odnose vilica, tendenciju rasta, nagnutost prednjih zuba….

 

RETROALVEOLARNI SNIMAK– mali ciljani snimak

 

Film se postavlja u usta, iza zuba i vilice, a pacijent ga pridržava tokom snimanja. Ovakav snimak je dijagnostički precizan.

 

DA LI JE ZRAČENJE ŠTETNO?

 

Doze zračenja kojima je pacijent izložen tokom rendgenskog snimanja za stomatološke potrebe su srazmerno niske u odnosu na doze pri rendgenskom snimanju za druge potrebe.

 

Svako snimanje zuba, tako, spada u grupu prilično bezbednih dijagnostičkih sredstava.

 

Potpuno je bezbedno praviti male snimke svaki drugi dan, kao i OPT snimak dva puta godišnje.

 

Kod dece se koristi redukovana doza zračenja.