Karijes zuba

Karijes zuba
31/10/2016 | Novosti | Nema komentara

Karijes zuba

Karijes spada u jednu od najčešćih bolesti zuba današnjice. Retki su oni koji barem jednom u životu nisu imali karijes na zubu. Ova bolest zuba je česta i kod dece i kod odraslih, a uzrokuju je brojni faktori- ishrana, neadekvatna oralna higijena, ako zanemarimo posete stomatologu.

 

Karijes ne nastaje preko noći. Prvo se stvori pelikula (tanka glikoproteinska naslaga bez bakterija), nastane već za 20 min nakon detaljnog čišćenja zuba. Nakon toga se naseljavaju bakterije i to traje od nekoliko sati do dva dana i onda od trećeg do sedmog dana nastaje plak koji je zreo sedmi dan. Tada je, usled metabolizma bakterija, koje koriste ugljene-hidrate kao hranu, pojačana kiselost u plaku. PH je nizak, počinje demineralizacija gleđi i javlja se početna karijesna lezija.

 

Interesantno je da ovaj proces može biti povratan, ukoliko dođe do toga da PH ponovo raste. Karijes je zbog toga dinamičan proces koji se karakteriše epizodama demineralizacije i remineralizacije koji se javljaju tokom nekog perioda.

 

Plak je mekana naslaga živih i neživih mikroorganizama koja prianja na površinu zuba i  može se ukloniti samo mehaničkim čišćenjem (četkanjem zuba). Plak je obilniji ako se uzima mekana, kašasta, lepljiva hrana, hrana bogata ugljenim-hidratima (slatkiši, beli hleb, peciva, ušećereno voće), a uzimanjem sirove i tvrde hrane ( voće, povrće, crni hleb ) smanjuje se nakupljanje plaka.

 

Karijes je dakle početna bela mrlja, kada je taman ili se javi rupica tada je već prošao gleđ i ušao u dentin. Šteta je to što dok je karijes u gleđi, ne boli i ljudi ne primećuju promenu na zubima koja je bele boje, nego dolaze tek kada se javi bol na hladno i slatko, a tada je karijes već uznapredovao.

 

Mesta na zubu koja su posebno podložna karijesu jesu ona gde može da se javi akumulacija plaka bez ikakvih prepreka, aproksimalne (bočne) površine gleđi, ivice u vratnom delu zuba, jamice i fisure.

 

Prevencija uključuje sprovođenje svakodnevne oralne higijene, koja podrazumeva pravilno četkanje zuba zubnom pastom, odgovarajućom četkicom za zube i korišćenje konca za zube ili interdentalne četkice koji omogućuju uklanjanje nakupljenih čestica hrane između zuba. Naravno tu spada i redovine posete stomatologu.

 

Karijes može izlečiti samo stomatolog koji će ukloniti oštećeni deo zuba i izlečiti ga zubnim ispunom poznatijim kao plomba. Prilikom ovog postupka se daje anestezija, koja će vam ukloniti bol i učiniti intervenciju prijatnijom.