Impaktirani i poluimpaktirani umnjaci

Impaktirani i poluimpaktirani umnjaci
23/01/2017 | Novosti | Nema komentara

Impaktirani i poluimpaktirani umnjaci

Termin impaktiran zub označava zub koji nije nikao zato što mu je put nicanja ometen ili blokiran nekom preprekom.

Umnjaci poslednji niču i vrlo često nema dovoljno mesta u vilicama za njih, zato se pojave u ustima samo do pola ili se uopšte ne vide.

 

Kada se umnjaci moraju izvaditi?

 

Ukoliko umnjaci delimično niknu u tom slučaju deo zuba pokrivaju desni, što dovodi do otežanog održavanja oralne higijene. Ovakvo stanje vrlo često rezultuje infekcijom, pri čemu se javlja:

 

– bol, otok i crvenilo desni u predelu zuba

– otežano otvaranje usta

– širenje bola ka uhu, slepoočnici i vratu.

 

Pored infekcije ovog zuba može da dođe i do oštećenja susednog zuba, da se razvije karijes ili da dođe do resorpcije korena. Nije retko da hirurg proceni da je pored ovog zuba neophodno izvaditi i susedni zub.

 

Takođe, pojedini ortodonti zahtevaju rano vađenje umnjaka da ne bi doveli do neželjenog pomeranja zuba i teskobe u frontu.

 

Oko nekih impaktiranih zuba mogu se stvoriti ciste, pri čemu nastaje veliki deformitet u kosti koji zahteva obimniji hirurški zahvat.

 

Ponekad mogu biti tako postavljeni da povećavaju rizik od preloma donje vilice kod osoba koje se bave kontaktnim sportovima.

 

 

Kada se preporučuje vađenje umnjaka?

 

Ukoliko imate 25 godina ili manje i imate impaktirane umnjake, sigurno će Vam biti bolje ako ih izvadite.

Kod osoba koje imaju preko 30 godina a impaktirani umnjaci su duboko u kosti, tada se oni mogu ostaviti (uz periodične kontrole). Ukoliko su se delimično pojavili u ustima tada se moraju izvaditi.

 

 

Hirurško vađenje umnjaka

 

Kada se smiri akutna infekcija (ukoliko je postojala) zub treba izvaditi.

 

Vađenje umnjaka obično se vrši hirurškim putem u lokalnoj anesteziji. Intervencija se vrši u sterilnim uslovima, bezbolna je i obično traje oko 30-45 minuta.

Intervencija podrazumeva davanje lokalne anestezije, rez u predelu umnjaka, odizanje mekog tkiva, delimično uklanjanje kosti u predelu zuba, vađenje zuba i ušivanje rane.

 

 

Nakon intervencije

 

Nakon operacije, može doći do otoka i blage nelagodnosti, koji su deo normalnog procesa zarastanja.

Hladne obloge mogu pomoći da smanjite otok, a lekovi propisani od strane Vašeg oralnog hirurga mogu Vam pomoći oko nelagodnosti. Hirurg će možda preporučiti da promenite svoj način ishrane nakon operacije, dok se ne završi period oporavka.