Fasete/viniri – sa ili bez brušenja zuba

Fasete/viniri – sa ili bez brušenja zuba
26/03/2018 | Novosti | Nema komentara

Fasete/viniri – sa ili bez brušenja zuba

Keramičke fasete ili viniri predstavljaju estetski najprihvatljivije rešenje za zube kod kojih nema većih gingivalnih problema, ali koji su iskrzani, nepravilnog oblika, nepravilno stoje u vilici, požuteli su, mali su ili postoji razmak između zuba. Viniri se postavljaju samo na prednju stranu zuba, debljine su oko 3mm. Radi se o metodi kojom se minimalno uklanja zubna supstanca ili se čak zubna supstanca ne mora ni uklanjati (no-prep viniri). Koja će se metoda raditi zavisi od slučaja do slučaja.

No-prep je skraćenica za „no preparation“, što znači bez pripreme – to su viniri koji se ugrađuju bez brušenja prednjih zuba na koje se postavljaju. Ovi viniri su napravljeni od mnogo tanje ali čvršće legure porcelana, direktno se lepe na detaljno očišćene zube, pripremljene određenim preparatima, bez čak i minimalnog invazivnog zahvata. Pacijent ne oseća nikakvu nelagodnost. Tako zalepljeni viniri su savršeno čvrsto pozicionirani na zubu, faktički postaju deo zuba i traju oko 10 godina, isto koliko i klasični viniri.

Kod standardnih vinira potrebno je odbrusiti malu količinu gleđi sa zuba, manje od 1mm, kako bi se napravilo blago udubljenje u zubu koje će biti ispunjeno adhezivnom masom (cementom), kako bi vinir koji se ugrađuje preko te mase bio bolje pričvršćen za zub. Sa druge strane, no-prep viniri se lepe direktno, bez ikakvog brušenja zuba. No-prep viniri su fasete koje su jako tanke i čvrste, nema brušenja zuba, ali su indikacije za izradu jako sužene tako da se najčešće kombinuju sa drugim vrstama faseta.

Ovaj tip vinira je takvog sastava i teksture da se može koristiti sa manjom količinom adhezivnog materijala i može se koristiti i direktno na površini zuba koja nije pritom izbrušena. Međutim, čak i ovi viniri daju bolje rezultate sa minimalnim brušenjem

Zavisno od konkretnih potreba pacijenata, no-prep viniri su ponekad posebno preporučljivi. Takav je slučaj kada postoji razmak između zuba ali nema drugih problema i takve situacije veoma uspešno se rešavaju no-prep vinirima.

Dakle, keramički viniri predstavljaju dugotrajno rešenje u situacijama kada želimo promeniti:

  • oblik i boju zuba
  • blage nepravilnosti položaja zuba
  • prekriti oštećenja zuba
  • produžiti kratke zube
  • ulepšati Vaš osmeh

 

 

Ukoliko želite da dobijete okvirnu procenu da li bi viniri bili dobro rešenje za bolji izgled vaših zuba možete nam poslati sliku Vaših zuba ili ako živite u NovomSadu možete zakazati i besplatan pregled, koji će pomoći da daleko tačnije utvrdimo koja vrsta tretmana je za vas najpogodnija.