Cirkonijum krunice – savršeno estetsko i funcionalno rešenje

Cirkonijum krunice – savršeno estetsko i funcionalno rešenje
26/03/2018 | Novosti | Nema komentara

Cirkonijum krunice – savršeno estetsko i funcionalno rešenje

Savremen način života diktira nam savršen osmeh bez vidljivih plombi na prednjim zubima i sivo prebojenih zuba ili desni. Bezmetalna krunica objedinjuje sve Vaše estetske i funkcionalne zahteve.

Prirodni dijamant je materijal koji poseduje izuzetnu čvrstoću i lepotu. Od nedavno se u modernoj protetici takav, samo veštacki proizveden materijal – cirkon (Al-oksid), počeo koristiti kao zamena za metalnu bazu.

Bezmetalna keramika nema apsolutno nikakvih zdravstvenih ili funkcionalnih kontraindikacija.

Prednosti cirkonijuma u odnosu na metal su :

1. Savršeno prirodan izgled zuba

 

Sa pojavom bezmetalne keramičke krune dobijena je mogućnost da krunica bude na istom estetskom nivou kao sasvim zdrav i pravilno oblikovan prirodan zub.

Veštački zubi sa keramičkim krunama se ne provide i ne razlikuju se u nijansi od prirodnih zuba. Činjenica da kod bezmetalnih krunica nema sive boje u pozadini, kao kod metalokeramičkih krunica, posebno omogućava da se postignu visoki esteski rezultati sa svetlim bojama budućih porcelanskih zuba, u slučaju da pacijenti žele perfektno bele zube.

Izrađuju se od najfinije keramike kojom se može postići prirodan izgled tako da se krunice idealno uklope u ostatak zubnog niza.

2. Biokompatibilnost sa tkivima u ustima, zbog činjenice da je cirkonijum bioinertan i ne izaziva nikakve alergijske reakcije

 

Za razliku od metala koji može proizvesti alergijske reakcije, promenu boje desni i njihovo povlačenje, bezmetalnu cirkonijumsku krunicu karakteriše potpuno odusutvo reakcija mekog tkiva, odnosno alergijskih reakcija. Čak i pacijenti sa alergijama ili drugačije oslabljenim imunim sistemom neće imati bilo kakvu negativnu reakciju vezanu za ovakve nadoknade.

3. Smanjen rizik od iritacije zubnog živca, zbog male termičke provodljivosti ovog materijala i potrebne minimalne preparacije zuba

 

Izbegnuta je pojava preosetljivosti na toplotne nadražaje, kao i promena osećaja ukusa (npr osećaj ukusa metala).

Kod brušenja za keramičke krunice nije neophodno ukloniti znatnu zubnu supstancu. Brušenje za bezmetalne krune ide tik do desni ili pola milimetra ispod desni (ovako se dobija najbolji estetski efekat) tako da ne postoji nikakvo ugrožavanje ili reakcija desni na cirkonijum, a i sam materijal je višestruko biokompatibilniji od metala.

Cirkonijumski radovi se izrađuju kompjuterski, čime se postiže savršena preciznost u izradi, naleganje, i spoj s gingivom.

4. Ne izaziva tamnu prebojenost gingive oko vrata keramičke krunice, koja se ponekad može pojaviti kod zuba sa metalnom podlogom

 

Površina nadoknade od bezmetalne keramike je izuzetno otporna na kiseline, nema mikropukotina u svojoj strukturi, čime se onemogućuje taloženje naslaga na površinu bezmetalne krunice za zube i njihov negativan uticaj na desni. To je od posebnog značaja za pacijente sa parodontopatijom, jer se smanjuje štetan uticaj mikroorganizama iz dentalnog plaka na desni.

5. Dugotrajni rezultati, zbog visoke mehaničke otpornosti i potpune odsutnosti korozije u ustima. Pljuvačka može delovati kao elektrolit ako ima više razlicitih metala u ustima.

 

Istraživanja su pokazala da cirkonoksid poseduje izvanredne mehaničke karakteristike, jer i nakon 50 godina on ima veliku čvrstoću.