BELJENJE ZUBA

BELJENJE ZUBA
05/07/2016 | Novosti | Nema komentara

BELJENJE ZUBA

Prvi utisak je izuzetno važan. Blistav osmeh će nam omogućiti da zračimo samopouzdanjem i da se prijatnije osećamo u društvu a i na razgovorima za posao.

Deo zuba koji se vidi direktno u ustima je gleđ. Gleđ je prozirna i zavisi od drugih zubnih struktura koje se nalaze ispod i koje se provide kroz nju. Supstanca neposredno ispod gleđi je dentin. Njegova normalna boja je žuta, ali zbog porozne strukture i bliskog odnosa sa zubnim živcem preko koga može upijati različite materije, može doći do njegovog prebojavanja te boja postaje tamnija, braon-žuta što se dešava pri starenju.

 

Boja koju vidimo kada gledamo zub je mešavina boje gleđi koja pri starenju biva sve mutnija i boje dentina koja vremenom tamni, zato jednostavno pranje zuba ne može sprečiti prebojavanje zuba koje nastaje vremenom.

 

Zašto zubi menjaju boju?

 

Postoje namirnice koje ostavljaju mrlje na Vašim zubima, a to možete  izbeći jedino izbegavanjem ove hrane.

 

Pored kafe i čaja u ove namirnice spadaju i cvekla, vino, kiseli krastavčići, bobičasto voće, balzamik sirće, paradajz sos, gazirana i obojena pića (koka-kola).

 

Na belinu zuba možete uticati ukoliko smanjite unos ovih namirnica. Veoma je važno i pravilno održavanje oralne higijene. Uvedite u ishranu jabuke, šargarepu, kruške i celer, jer su oni prirodna sredstva za čišćenje i izbeljivanje zuba.

 

Takođe, na belinu zuba značajno utiču i cigarete. Sa starenjem zubi postaju tamniji.

 

Na neke prebojenosti, nažalost, ne može da se utiče:

 

– Prebojenosti nastale kao posledica starih amalgamskih (crnih) plombi. Ovo se lako rešava zamenom ovih plombi kompozitnim (belim) plombama.

 

– Pacijenti koji su kao deca primali tetraciklinske antibiotike zbog infekcije uha često imaju prebojenosti na zubina koje se ne mogu ukloniti beljenjem.

 

– Fluorotične mrlje kod pacijenata koji su unosili velike količine fluora se ne mogu ukloniti beljenjem.

 

Postupak beljenja

 

Pre izbeljivanja zuba neophodno je prvobitno uraditi detaljan pregled zuba i stanja desni, a potom pripremiti zube. To podrazumeva uklanjanje karijesa, mekih naslaga i čvrstih naslaga tj. zubnog kamenca. Pre samog postupka izbeljivanja, zaštite se desni, sredstvom predviđenim za to. Posle toga se nanosi gel za izbeljivanje. Nakon 20-30 min, gel se uklanja i nanosi se sredstvo za smanjenje osetljivosti zuba.    Rezultati su odmah vidljivi a postupak se može ponoviti do postizanja željene nijanse. Ceo postupak traje 30-45 min.

 

Kućno beljenje

 

         Kućno beljenje podrazumeva upotrebu silikonskog tray-a, kašike, koji se izrađuje na osnovu otiska Vaših zuba. U kašiku se stavlja sredstvo za beljenje niže koncetracije.

 

Samo beljenje traje oko tri nedelje, postižu se odlični rezultati i uporedo se primenjuje remineralizacija odgovarajućim preparatima. Željeni efekat se brže postiže kod mladjih osoba.

 

 

         Nakon izbeljivanja i stabilizacije boje zuba  (najmanje dve nedelje) treba zameniti sve vidljive plombe jer njihova boja više ne odgovara boji izbeljenih zuba.

 

 

Izbeljivanje avitalnih zuba

 

Avitalni zubi tzv. “mrtvi zubi”, su oni kojima je izvađen živac iz kanala korena. Vremenom takvi zubi menjaju boju i postaju primetno tamniji od okolnih “živih” zuba. Procedura izbeljivanja ovih zuba traje tokom više dana i u najvećem broju slučajeva moguće je povratiti zubu staru boju i stari sjaj.

 

 

Da li izbeljivanje zuba oštećuje zube?

 

Za beljenje se koriste VODONIK PEROKSID ILI KARBAMID PEROKSID

 

Molekuli ovih jedinjenja su veoma mali pa mogu proći kroz gleđ i ući u dentin

gde se raspadaju na vodu i kiseonik. Voda ispari, odnosno upijaju je krvni i

limfni sudovi, a kiseonik procesima oksidacije izbeljuje dentin.

Kako ni voda ni kiseonik nisu štetni , jasno je da ni samo beljenje zuba nije štetno.

 

Nakon izbeljivanja zuba kod 50% pacijenata se javlja osetljivost zuba na hladno, ali je prolaznog karaktera. Osetljivost nestaje nakon 1-2 dana.

 

Beljenje se moze ponoviti bezbedno za 6 meseci.